Ce este Hernia De Disc și cum o tratam

Hernia de disc este o afectiune a coloanei vertebrale si una dintre cele mai frecvente cauze ale durerilor de gat, spate si picioare.

Hernia de disc  apare cand un disc intervertebral se deterioreaza , ceea ce permite continutului gelatinos elastic al acestuia (nucleul pulpos) sa iasa in afara. Cel mai adesea hernia de disc apare la nivelul lombar inferior sau la nivelul gatului. Persoanele cu varste cuprinse intre 30 si 50 de ani sunt cel mai predispuse de a suferi o hernie de disc, iar barbatii sunt de doua ori mai des afectati decat femeile. 

Coloana vertebrala este alcatuita din 33 de vertebre separate prin discuri intervertebrale spongioase in regiunile mobile. Este impartita in patru zone:

– Coloana cervicala: Primele 7 vertebre, situate la nivelul gatului

– Coloana toracica: Urmatoarele 12 vertebre, situate in regiunea spatelui

– Coloana lombara: Urmatoarele 5 vertebre, situate in partea inferioara a spatelui. Cele mai frecvente hernii de disc lombare se situeaza la nivelul L5-S1 si L4-L5.

– Coloana sacrala: Ultimele 5 vertebre sacrale sunt sudate si se continua cu cele 4 vertebre rudimentare care alcatuiesc coccisul.

Exista 23 de discuri in coloana vertebrala umana: 6 in regiunea cervicala (gat), 12 in regiunea toracica (mijlocul spatelui) si 5 in regiunea lombara (partea inferioara a spatelui).

Tipuri de hernie de disc:

In functie de localizare, herniile de disc cele mai frecvente sunt lombare (zona de jos a spatelui) si cervicale (zona gatului) – zonele corpului pe care le folosim cu precadere in viata de zi cu zi, cand ne aplecam, rasucim sau cand dormim pe-o parte. Herniile toracale sunt rare. 

Hernie de disc lombara:

Daca deplasarea discului intervertebral s-a efectuat la nivel lombar, afectiunea se numeste hernie de disc lombara. Simptomele herniei de disc lombare se manifesta ca durere in zona feselor, a coapselor si sub genunchi. Cei mai afectati nervi sunt cel sciatic  si cel femural. Durerile pot fi insotite de furnicaturi, amorteli si tulburari de sensibilitate la nivelul membrelor. In majoritatea situatiilor, hernia de disc din regiunea lombara se produce intr-o singura parte, fie in stanga, fie in dreapta, ceea ce determina compresia pe o singura radacina nervoasa si aparitia durerii pe un picior.

Hernie de disc cervicala:

Daca discul herniat se regaseste in partea superioara a coloanei vertebrale, afectiunea se numeste hernie de disc cervicala, iar senzatia de durere se va manifesta la nivelul umerilor si al bratelor. Astfel de dureri cresc progresiv in intensitate si pot fi insotite de senzatii de furnicaturi sau amorteala. Muschii aflati in legatura cu nervii afectati tind sa se slabeasca. Acest lucru poate afecta abilitatea de a tine sau ridica lucruri.

Cauze:

           Hernia de disc apare adesea pe masura inaintarii in varsta, cand discurile intervertebrale isi pierd o parte din continutul de apa. Acest lucru le scade flexibilitatea, expunandu-le unui risc mai mare de rupere chiar si la un efort mic sau rasucire minora. Practic este vorba rezultatul unei uzuri treptate in timp pe care o numim degenerarea discului.

           Un traumatism izolat poate determina hernierea unui disc. De multe ori, cauza poate fi o tehnica deficitara de ridicare a obiectelor mari si grele prin faptul ca sunt folositi muschii spatelui in loc de cei ai picioarelor sau ai coapselor, ceea ce poate duce la aparitia herniei de disc. O alta cauza ar mai fi si predispozitia catre sedentarism, statul prelungit pe scaun, efort fizic exagerat dupa repaus indelungat.

Factori de risc:

Printre factorii de risca care pot creste riscul de a face o hernie de disc se numara:

  • Greutatea in exces : presiunea exercitata asupra coloanei poate determina hernierea discului
  • Ridicarile repetate, tragerile, impingerile, indoirile, rasucirile pot creste riscul de aparitie a herniei de disc.
  • Factori genetici. Unele persoane au o predispozitie genetica pentru hernia de disc.
  • Fumatul  diminueaza aportul de oxigen catre disc, determinandu-l sa se descompuna mai repede.

Simptomatologia herniei de disc:

           Simptomele variaza foarte mult in functie de pozitia herniei de disc si de dimensiune acesteia. Daca hernia nu apasa pe un nerv, pacientul poate prezenta o durere de spate mai scazuta. In schimb, daca hernia apasa pe nerv, poate exista durere, amorteala, slabiciune. Presiunea asupra unuia sau mai multor nervi care contribuie la nervul sciatic poate provoca dureri, furnicaturi, amorteli, care iradiaza din fese si coboara pana pe picior. Aceasta durere este descrisa de cele mai multe ori ca ascutita, asemanatoare socurilor electrice.  Atunci cand nervul este foarte afectat, pentru o sciatica acuta, durerea la nivelul piciorului este adesea mai grava decat durerea de la nivelul spatelui.

             Atunci cand vorbim de coloana cervicala: radiculopatia cervicala, simptomele compresiei nervoase la nivelul gatului, includ dureri constante, nu foarte acute sau din contra dureri foarte profunde, ascutite la nivelul gatului sau intre omoplati, durere care iradiaza in jos spre brat pana la nivelul mainii sau degetelor. Durerea poate creste odata cu anumite pozitii sau miscari ale gatului.

Tratament: 

             Tratamentul initial pentru o hernie de disc este de obicei conservator si nechirurgical, pacientul trebuie sa mentina un nivel scazut de activitate timp de cateva zile pana la cateva saptamani pentru a scade inflamatia nervului spinal. Se administreaza medicamente antiinflamatoare, terapie fizica, exercitii fizice si intinderea usoara pentru a ajuta la ameliorarea presiunii asupra radacinii nervoase, terapie cu gheata sau caldura pentru ameliorarea durerii.

              Scopul kinetoterapiei abordate in cabinetul Kineto Ortoclinic este de a va ajuta sa reveniti la activitatea completa cat mai curand posibil. Terapeutii nostrii va vor instrui cu privire la tehnicile adecvate de postura, de mers si de ridicare, si vor lucra impreuna cu dumneavoastra pentru a va consolida musculatura spatelui, abdominala, membrele inferioare si a va reda increderea. Exercitiile fizice sunt elemente cheie ale tratamentului si ar trebui ca ele sa devina parte a conditiei fizice pe tot parcursul vietii.

 

Bună! Ai întrebări?