Infiltratii articulare

1. Infiltratii cu antiinflamator sau corticosteroizi
Rolul infiltratiei cu antiinflamator: Acestea au rol in scaderea nivelul de inflamatie si in scaderea durerii, prin limitarea dilatarii capilare si permeabilitatii structurilor vasculare si prin restrictionarea acumularii de leucocite polimorfonucleare si macrofage, inhibind, de asemenea, eliberarea de enzime distructive care ataca si distrug tesutul normal fara discriminare. In plus, noi cercetari sugereaza ca infiltratiile cu corticosteroizi pot inhiba eliberarea acidului arahidonic din fosfolipide, reducand astfel formarea prostaglandinelor, care contribuie la procesul inflamator. Beneficiile se mentin pe o durata de 1-3 luni.
Afectiunile unde sunt recomandate: artroza, periartrita scapula-humerala, deget in Ciocan, deget in resort, epicondilite, discopatii vertebrale, fasceita plantara, tendinopatia de Quervain, bursita trohanteriana, tendinopatia coafei muschilor rotatori, tendinopatia calcica a muschiului supraspinos, capsulita retractila a umarului.

Cum se desfasoara procedura: este o procedura simpla, cu durata de cateva minute, si consta in injectarea cu sau fara ghidaj ecografic a tesutului afectat. Durerea experimentata de pacient, in timpul procedurii, sau dupa, este minima.
Contraindicatii: Diabet zaharat decompensat, afectiuni cardiace grave.
Efecte adverse: pot sa creasca temporar (3-4 zile) glicemia si tensiunea arteriala.
2. Infiltratii cu solutii vascoelastice (infiltratii cu acid hialuronic)
Rolul infiltratiei cu acid hialuronic:
* de protectie si de hranire a cartilajului articular. Moleculele de acid hialuronic din lichidul sinovial actioneaza ca lubrefiant, protejand suprafetele articulare de deteriorarea mecanica, prin proprietati elastice.
* de protectie a membrane sinoviale. Acidul hialuronic reprezinta o bariera protectoare pentru membrana sinoviala si mascheaza receptorii pentru inflamatie de la nivelul genunchiului, scazand inflamatia.
Sunt efectuate preponderent intraarticular, atat in articulatiile mari (genunchi, umar, sold, glezna), cat si in cele mici (pumn, cot, metatarso-falangiene, sau interfalangiene). Beneficiile se mentin pe o perioada de 6-12 luni.
Afectiunile unde sunt recomandate:
* Postoperator in chirurgia genunchiului, la 1 luna, cand pacinetii incep sa simta crepitatii articulare.
* Artroza: genunchi, umar, sold, pumn, articulatii mici, in fazele avansate, in asociere cu un corticosteroid, cu o frecventa de 1 infiltratie/6 luni. S-a demonstrat ca injectarile repetate intra-articulare de acid hialuronic ar putea intirzia progresia procesului de artroza. Studiile au demonstrat ca solutiile vascoelastice cu greutate moleculara mare au cel mai eficient efect terapeutic. Se pare ca acidul hialuronic injectat intra-articular moduleaza perceptia durerii direct prin inhibarea nociceptorilor. Echipa noastra medicala este supraspecializata in Germania in infiltratii, la nivelul membrelor si coloanei vertebrale.
* Cum se desfasoara procedura: este o procedura simpla, cu durata de cateva minute, si consta in injectarea cu sau fara ghidaj ecografic a tesutului afectat. Durerea experimentata de pacient, in timpul procedurii, sau dupa, este minima.
Contraindicatii: Nu exista.Efecte adverse: Nu exista.

In cadrul Clinicii Kineto Ortoclinic se efectueaza  urmatoarele proceduri de infiltratii:

Consultație Medic Specialist.
Infiltrații articulare cu antiinflamator.
Infiltrații articulare cu soluție vascoelastice.
Infiltrație articulară cu soluții vascoelastice Hymovis ( 2 doze).

Bună! Ai întrebări?