Osteoartrita reprezinta afectarea articulatiilor ca urmare a imbatranirii si a suprauzarii. Cartilajul care protejeaza si inveleste suprafetele articulare se detelioreaza, iar oasele nemaifiind separate de cartilaj se freaca unele de altele. Ea afecteaza de cele mai multe ori articulatiile coloanei vertebrale,degetele de la mana, soldul, genunchii sau degetele de la picioare. Evolutia osteoartritei este greu de anticipat, datorita faptului ca simptomele pot disparea in anumite perioade de timp.
Simptome:
Osteoartrita produce simptome ce se dezvolta lent, uneori pe parcursul anilor. Principalul simptom este durerea datorita faptului ca se inflameaza cartilajul articular, inflamatie provocata de frecarea oaselor. Durerea se inrautateste in momentul in care se pune presiune pe articulatiile afectate prin activitate fizica. Alte simtome ar mai fi:
-rigiditate
– limitarea miscarilor in articulatie
– deformari articulare
– durere la palpare si tumefiere
– crepitatii articulare
Pe masura ce osteoartrita devine din ce in ce mai severa, simptomele pot presupune pierderea totala a functiei articulatiilor afectate.
Cauze:
Una din cauze, cea primara ar fi imbatranirea,care pe masura ce inaintam in varsta continutul de apa al cartilajelor scade, diminuandu-le volumul si facandu-le mai dure. Greutatea in exces creste presiunea asupra lor si in cele din urma oasele incep sa se frece intre ele provocand durere.
O alta cauza ar fi cea secundara unde are loc acelasi proces, dar cauza poate fi leziunea unei articulatii, o afectiune genetica din cauza careia este afectat cartilajul, diabetul, dezechilibre musculare sau diferite afectiuni care provoaca inflamarea articulatiilor.
Factorii de risc:
Anumiti factori cresc riscul de dezvoltare a osteoartritei, cum ar fi:
– varsta inaintata la aproape toate persoanele cu varsta peste 65 de ani exista semne radiologice de osteoartrita la nivelul mainilor
– istoricul familial
– obezitatea duce la cresterea tensiunii de la nivel articular
– traumatisme mici si repetate
– densitate osoasa crescuta
– forta musculara scazuta si scaderea sensibilitatii proprioceptive
– carenta de vitamina D
– scaderea de estrogen la femeie, in special dupa menopauza.
Pot fi elaborate programe individualizate de tratament, in functie de severitatea simptomelor, nivelul de activitate fizica si starea generala a sanatatii. Exercitiile fizice reprezinta unul dintre principalele mijloace de tratament deoarece ajuta la pastrarea mobilitatii articulatiilor, dar cel mai important este modul in care sunt executate, tocmai de aceea este cel mai bina sa apelati la specialisti.
Obiectivele tratamentului sunt urmatoarele:
– reducerea simptomelor
– mentinerea functiei articulare
– minimizarea invaliditatii
– limitarea modificarilor structurale.
Tratamentul are la baza:
– severitatea simptomelor (de la moderate la severe)
– gradul in care simptomele afecteaza activitatile obisnuite
– succesul sau esecul tratamentelor anterioare
– gradul de deteriorare a articulatiei.
Pentru a peveni aparitia osteoartritei se pot urma anumiti pasi si anume:
– scaderea in greutate este necesara pentru prevenirea sau diminuarea deteriorarii articulare si pentru scaderea tensiunii de la nivelul articulatiei osteoartritice
– exercitiul fizic poate contribui la reducerea durerii si rigiditatii articulare; activitatea fizica de intensitate, ce variaza de la usoara la moderata
– prevenirea traumatismelor – articulatiile trebuie protejate de traumatisme severe sau traumatisme mici si repetate cu scopul de a scadea riscul de lezare a cartilajului