Discopatia lombara apare ca urmare a deteliorarii discului intervertebral de la nivelul coloanei lombo-sacrale. Evoluţia discopatiei lombare are loc în mai multe etape. La început, apare durerea lombară din cauza iritării nervului sinovertebral de către plăcile fisurate ale inelului fibros. Concomitent cu durerea, în stadiile următoare are loc o contractura puternică şi dureroasă a muşchilor paravertebrali lombari care duce la imobilizare, mişcările de aplecare a trunchiului devenind imposibile. Tendinta de mişcare a trunchiului în diferite sensuri trezeşte dureri violente. Bolnavul devine imobil, se deplasează cu multa dificultate, nu poate rămâne multă vreme în picioare, iar ridicarea sau aşezarea sunt deosebit de dureroase.
Imobilitatea se datorează atât contracturii muşchilor lombari, consecinţa iritării nervilor lombari de către nucleul deplasat, fie migrării acestuia în porţiunea posterioară a spaţiului intervertebral, care se îngustează, diminuând în acelaşi timp orificiul de emergenta a rădăcinilor nervului sciatic, apărând simptomul de lombosciatică.
Factorii de risc ai discopatiei lombare:
Exista o serie de factori care cresc riscul de discopatie lombara :
- Varsta – inaintarea in varsta reprezinta principalul factor de risc pentru discopatia lombara
- Obezitatea – kilogramele in plus pun o presiune crescuta pe coloana, implicit pe discurile intervertebrale, accelerand astfel procesul de degenerare a acestora
- Fumatul – nicotina blocheaza fluxul sanguin la nivelul discurilor intervertebrale, accelerand procesul de degenerare a acestora
- Accidentarea/ leziunile la nivelul coloanei vertebrale
- Efort fizic sustinut
Tratarea discopatiei lombare:
Tratarea discopatiei lombare se face printr-o combinatie de tratament medicamentos, fizioterapie, kinetoterapie si modificari la capitolul stil de viata. In cazuri foarte avansate de discopatie este necesara interventia chirurgicala.
Tratamentul fizioterapeutic este adesea folosit in tratarea discopatiei lombare, dar si a altor afectiuni ale coloanei vertebrale. Tehnicile terapeutice specifice fizioterapiei (ultrasunete, radiatii, laseri, termoterapie) sunt adesea folosite in paralel cu kinetoterapia, astfel incat procesul de vindecare sa fie accelerat, iar durerea ameliorata.
Terapia Bowen
Terapia Bowen a fost conceputa de Tom Bowen, un cetatean australian fara studii medicale. Acesta este o metoda de terapie holistica,care se bazeaza pe masaj si doreste ca organismul sa se vindece singur.
Tratamentul igieno-postural
In crizele dureroase, se recomanda repaus total cateva zile. Daca durerile nu sunt atat de severe, este suficient repausul temporar. Este recomandat ca pacientul sa stea pe o saltea tare, pe spate, cu fata in sus, ori pe o parte. Statul pe burta accentueaza durerile lombare, punand presiune pe zona respectiva.
Programul Williams
Programul Williams si-a capatat denumirea dupa numele celui care l-a dezvoltat, dr. Paul Williams, care in anul 1937 a publicat o serie de exercitii pentru ameliorarea durerilor de spate. Exercitiile au fost concepute pentru adultii care sufereau de dureri lombare din diferite cauze. Cercetarile facute recent in domeniu au aratat faptul ca aceste exercitii ajuta la indreptarea coloanei vertebrale, insa nu amelioreaza neaparat si durerile de spate. Exercitiile din programul Williams lucreaza musculatura abdominala, pe cea a posteriorului, musculatura coapselor precum si musculatura care sustine coloana vertebrala. Specialistii in kinetoterapie folosesc exercitiile acestea la pacientii cu discopatie lombara.
Interdictii ale pacientilor diagnosticati cu discopatie lombara
- Pacientul nu va fuma pentru a nu accelera procesul de degenerare a discurilor intervertebrale
- Pacientul nu va ridica greutati
- Pacientul nu va practica sporturi sau activitati care ii suprasolicita coloana vertebrala
- Pacientul va adopta un stil de viata sanatos si va face miscare zilnic
- Pacientul nu va acumula kilograme in plus
- Pacientul nu va adopta un stil de viata sendentar