
Torticolisul reprezinta o contractura mai mult sau mai putin dureroasa a muschilor gatului care limiteaza miscarea de rotatie a capului. Acesta consta in inclinarea gatului de partea bolnava si rasucirea capului de partea sanatoasa. Aceasta deviatie este secundara afectarii unuia dintre cei doi muschi sternocleidomastoidieni drept si stang.
1.Torticolis banal: apare dupa o miscare brusca a gatului, dupa o pozitie nefiziologica in timpul somnului
2.Torticolis congenital: apare la nastere, fiind cauzat de o dezvoltare anormala a muschiului sternocleidomastoidian. Torticolisul se poate produce in viata intrauterina (determinat de pozitii vicioase ale capului), sau de malformatiile coloanei vertebrale cervicale si la nastere (torticolis obstetrical).
3.Torticolis spasmotic: de cauza necunoscuta. Acesta apare brusc si se manifesta dureri si de redoare a gatului
4.Torticolis simptomatic: Este cea mai frecventa forma, insa cea capatata in timpul vietii prin deprinderea gresita sau prin leziuni, inflamatii, pareze sau spasme, precum si de unele traumatisme produse la acest nivel.
Factori de risc:
– anomalie congenitala a coloanei vertebrale cervicale;
– istoricul familial al aceste afectiuni;
– traumatisme;
– consumul de medicamente care predispun la spasme musculare.

Simptomatologie:
– dureri de umeri
– dureri de cap
– senzatie de apasare musculara
– crampe la nivel cervical
– dureri de spate
Pentru ca torticolisul spasmotic este o contractie anormala a muschiului intr-o parte a gatului, persoanele cu torticolis vor tine capul intors intr-o parte, muschii gatului vor fi tensionati si vor cauza dureri.
Persoanele cu torticolis acut nu vor putea sa isi indrepte capul,acesta fiind aplecat intr-o parte pentru a limita discomfortul cauzat de durere.
Torticolisul congenital este tratat prin gimnastica medicala (kinetoterapie) menite sa intinda muschiul gatului. Kinetoterapeutul va efectua mai intai un masaj decontracturant la nivelul gatului, apoi exercitii pasive specifice pentru corectarea deficientei.
Scopul gimnasticii corective:
1.Tonifierea simetrica, in conditii de scurtare a musculaturii posterioare a gatului si in conditii de alungire a grupelor musculare anterioare.
2.Corectarea atitudinilor deficiente secundar aparute la nivelul coloanei vertebrale, umerilor si toracelui.
3.Stingerea reflexului gresit de atitudine a capului si gatului, precum si formarea unui nou reflex neuromuscular corect stabil.