Talus valgus

              Talus valgus este un defect congenital in care piciorul este rotit invers, astfel incat mersul se realizeaza pe partea interioara a talpii.Piciorul tal valg este cea mai intalnita deformatie a piciorului la copii. Poate imbraca mai mult grade de severitate, in functie de cat de flexat este piciorul. Daca nu este corectat, talus valgus determina ca doar o parte a piciorului sa atinga solul, fiind dificil sau chiar imposibil de mers.

       Cauze:

        Una din cauzele principale este reprezentata de compresia labei piciorului in uterul mamei in perioada ultimelor luni de sarcina.

Factorii de mediu luati in consderare de specialisti ar fi: expunerea intrauterina la medicamentul misoprostol, spatiul restrans intrauterin, expunerea ocupationala.

         Simtomele:

        Acesta poate fi recunoscut dupa urmatoarele:

        – laba piciorului este flexata dorsal, dorsul sprijinindu-se pe tibia anterioara

        – muschiul gambei poate fi mai putin dezvoltat decat este normal

        – calcaiul este curbat si deseori este prezenta o contractura a muschilor anteriori

        – dificultate de a sta pe varfuri

        – probleme cu purtarea pantofilor.

picior rotit copil

     Tratamentul:

        In cazurile usoare asociate cu platfus, se pot remedia prin incaltaminte speciala, indicata de ortoped si fabricate special pentru fiecare caz in parte. Aceasta incaltaminte nu vindeca ci impiedica agravarea afectiunii sau sustine piciorul pana cand acesta se dezvolta corespunzator.

picior copil gips

 Se recomanda masajul talpii si mobilizari pasive care ajuta la intinderea muschilor si tendoanelor grabind procesul de fortifiere a piciorului. 

In cazuri mai severe se poate corecta prin aparat gipsat sau interventie chirurgicala.Metoda Ponseti de intindere si gipsare a  presupune ca un medic sa intinda piciorul copilului inspre pozitia anatomica corecta si sa-l imobilizeze in acea postura cu un gips.

                 Pentru un rezultat bun se recomanda tratamentul initiat precoce care consta in kinetoterapie cu miscari pasive si masaj efectuate in zona scobiturii plantare si pe fata interna a gambei. De obicei piciorul plat valg incepe sa fie sesizat odata cu inceperea mersului in urul varstei de 1 an.Intre 1 si 3 ani cei mai multi observa mersul deficitar al copilului si este adus la o consultatie. Aceea este perioada in care mersul si activitatile locomotorii incep sa devina voluntare, constiente. Tratamentul precoce, efectuat corect la nou nascut face ca la varsta de 3 ani deformarea sa fie absenta.

picior rotit la copii
Bună! Ai întrebări?