Stern infundat​

               Sternul infundat sau pectus excavatum reprezinta o deprimare a peretelui toracic la nivelul sternului, produsa de o crestere excesiva a cartilajelor care unesc coastele de stern.In multe cazuri este o urmare a rahitismului, si aproximativ 1 din 600 de copii sufera de aceasta afectiune. Cartilajul in exces forteaza coastele sa se curbeze astfel incat sternul va fi tras spre interior. Agravarea deformarii pieptului poate afecta functia cardiaca si respiratorie, determinand durere in piept si spate.

         Semne si simptome:

          Cele mai multe cazuri de stern infundat sunt observate la nastere, conditia devine mult mai pronuntata la pubertate, in timpul cresterii rapide a oaselor si cartilajelor.Unii pacienti acuza dureri in pipt sau spate cu rigine musculoscheletica.Mulţi pacienţi cu pectus excavatum sunt asimptomatici din punct de vedere funcţional.

stern infundat piept

       Tratament kinetic:

        Kinetoterapia are rolul de a dezvolta musculatura cutiei toracice şi a coloanei vertebrale în zona dorsală (toracică) şi lombară, de a mări mobilitatea coloanei, eliminând astfel rigiditatea. Copilul are nevoie de kinetoterapie să înveţe cum să-şi păstreze o postură cât mai corectă pentru a reduce durerile şi pentru a stopa evoluţia bolii.

Bună! Ai întrebări?