Spondilita anchilozanta – boala cronica

Ce este spondilita anchilozanta?

         Spondilita anchilozanta este o boala cronica infiammatorie care afecteaza in primul rand coloana vertebrala si articulatia bazinului datorita faptului ca acestea se inflameaza si produc durere si intepenire. Mobilitatea este foarte limitata, oasele vertebrale se unesc, iar coloana devine rigida. Boala este mai frecventa la barbati, mai ales la tineri cu varste cuprinse intre 20-40 ani.

Spondilita anchilozanta

Cauze

         Cauza aparitiei acestei boli este necunoscuta, insa cercetarile arata ca anumiti factori de mediu, genetici si ai sistemului imunitar ar fi determinat aceasta afectiune. Prezenta anumitor factori de risc nu garanteaza ca respectiva persoana va face boala, dar poate creste riscul de a o dezvolta.

– prezenta bolii la alti membrii ai familiei

– sexual masculin

– factorii genetici

– istoric pozitiv pentru anumite infectii

         Simptomatologie

Principalul simptom este durerea de spate, care este o durere de timp inflamator,diferita de cea pe care o avem atunci cand ridicam ceva greu sau cand vorbim de o discopatie. Este o durere care ne trezeste noaptea,ne trezim mai ales in a doua parte a somnului, ne culcam bine si cand ne trezim dimineata simtim nevoia sa facem miscare, deci o durere care se amelioreaza cu miscarea.

Este o durere care afecteaza, in general, pacientul tanar, este o durere care in timp se poate extinde pe toate segmentele, deci poate sa ne doara si in zona toracala, poate sa ne doara si ceafa.

Dimineata, cand ne trezim, suntem tepeni, suntem rigizi, o perioada de cel putin o jumatate de ora pur si simplu simtim nevoia sa facem exercitii, dupa ce ne miscam ne simtim extraordinar de bine, dupa care din nou o luam de la capat cu durerea nocturna. 

            Umflarea articulatiilor

Pot sa apara umflaturi de articulatii, de obicei se umfla articulatii mari la nivelul membrului inferior, genunchii, soldul poate fi afectat ceea ce inseamna durere la nivelul soldului cu caracter inflamator.

            Entezita

Entezita care reprezinta o inflamatie pe zona de insertie a tendoanelor si ligamentelor pe os. Poate sa apara durere incepand din zona calcaiului, zona unde se insera pe calcaneu tendonul Ahile, sau fascita plantara.

            Dureri in zona bazinului

Poate sa doara zona bazinului unde sunt foarte multe insertii pe zonele de oase ale bazinului

            Dureri in zona toracica

Durerile pot apare in zona dintre articulatiile dintre coaste si stern.

            Tratamentul

            Tratamentul nu este de vindecare, este o boala care evolueaza netratata,nu in toate cazurile, este o boala care limiteaza foarte mult miscarile normale, afecteaza functionalitatea si calitatea normala a vietii. Prima recomandare este miscarea si insistam ca miscarea sa fie regulata, sunt recomandate exercitii fizice in fiecare zi, exercitii pe care le puteti face impreuna cu un kinetoterapeut si mai apoi sa le continuati si acasa. Foarte important este faptul ca trebuie sa se corecteze postura, modul in care stam pe scaun, modul in care ne miscam, modul in care dormim.

Spondilita anchilozanta
Bună! Ai întrebări?