Spina bifida – defect congenital

           Spina bifida este un defect de la nastere care afecteaza coloana vertebrala, este un defect congenital care implica dezvoltarea incompleta a tubului neural sau a oaselor care il acopera; nedezvoltarea arcului posterior al uneia sau mai multor vertebre.

          Spina bifida este o afectiune care cauzeaza disfunctii ale aparatului locomotor la copii, aflandu-se pe locul doi in ceea ce priveste incidenta,imediat dupa paralizia cerebrala. 

         Simptome:

          In afara de deformarea evidenta a maduvei spinarii, simptomele sunt cauzate de complicatiile spinei bifide.

spina bifida la fat
spina bifida la copii nou nascuti

          Tipuri:

          Exista diferite tipuri de spina bifida:

1.Spina bifida oculta – aceasta este una din formele cele mai usoare,termenul de ocult inseamna ascunsa, adica defectul nu este vizibil sau nu prezinta simptome.Distanta in vertebre este atat de mica incat maduva spinarii nu iese in afara.

2.Spina bifida chistica – este cel mai comun tip de spina bifida,si aceasta forma provoaca o problema atunci cand tesutul se extinde in meningocel.

3.Meningocel – Cea mai putin comuna forma de spina bifida este meningocelul posterior.Se poate observa o umflare a pielii, insa in multe cazuri nu exista alte simptome. Intr-un meningocel posterior, vertebrele se dezvolta in mod normal.

4.Mielomeningocel – este cea mai severa forma si se intampla atunci cand meningele impinge prin gaura din spate iar maduva spinarii face acelasi lucru.Datorita dezvoltarii anormale si deteriorarii maduvei spinarii, un copil cu mielomeningocel are de obicei o paralizie.

        Tratament:

          Tratamentul urmareste lupta impotriva paraliziilor, a retracturilor si deformarilor. Toţi copii cu mielomeningocel, în cazul leziunilor congenitale ale nervilor şi ale măduvei, prezintă o alterare a forţei musculare a membrelor inferioare, şi uneori atingere a musculaturii abdominale şi a coloanei vertebrale.

     Obiectivele recuperarii:

– asigurarea unei posturi corecte si prevenirea escarelor

– educarea pacientului pentru a fi capabil să se îngrijească singur:

– prevenirea si corectia contracturilor/ retracturilor: mobilizarea articulara, posturarea si strtching-ul previn si corecteaza retracturile.Copiii cu  spina bifida tind să dezvolte retracturi fie datorită dezechilibrelor musculare, fie datorită spasticităţii.

– stimularea dezvoltarii neuromotorii a copilului

– tonifierea musculara

– cresterea fortei musculare

spina bifida
Bună! Ai întrebări?