Ruptura de menisc

          Meniscul este un tesut elastic care actioneaza ca absorbant al socului dintre formatiunile osoase superioare si inferioare ale membrelor inferioare si stabilizeaza articulatia, distribuind greutatea in mod egal asupra genunchiului.

          Genunchiul este cea mai mare articulaţie a corpului. Prin pozitionare si rolul său în biomecanica statică şi dinamică a membrului inferior şi prin slaba sa acoperire cu ţesuturi moi, genunchiul este deosebit de predispus şi vulnerabil atât la traumatismele directe, cât şi la cele indirecte.

         Leziunile de menisc reprezinta ruptura partiala sau totala a meniscului ce apare la o miscare brusca, in timp ce piciorul sta pe loc. Fiecare genunchi are doua meniscuri in forma literei C, un menisc lateral in portiunea externa a genunchiului si un menisc medial in portiunea interna a genunchiului. Ruptura de menisc este o leziune frecvent intalnita la nivelul articulatiei genunchiului.

menisc geninchi
genunchi

        Simptome:

          La o leziune usoara poate exista initial o tumefiere, deseori apare o durere minima la mers, iar durerea se intensifica mai apoi la ridicarea greutatilor, lasarea pe vine si ridicarea din aceasta pozitie.

          La ruptura moderata, pacientul simte o durere in partea laterala sau centrala a genunchiului, tumefierea creste progresiv in 2-3 zile iar miscarea de flexie este limitata. La miscarea de torsiune si de asezare pe vine apare durerea intensa.

          In cazul unei rupturi severe, bucatile din meniscul rupt se pot disloca si ajung in spatiul articular;in articulatie poate sa apara sangerarea iar genunchiul se tumefiaza imediat.Durerea aparuta in interiorul genunchiului poate indica ruptura meniscului medial. Durerea aparuta in portiunea externa a genunchiului poate indica ruptura meniscului lateral.

        Principalul simptom in cazul leziunilor de menisc este durerea asociata de cele mai multe ori cu :

– rigiditate;

– umflarea genunchiului;

– senzatia de instabilitate a genunchiului;

– blocarea genunchiului;

– imposibilitatea de a face miscarea completa de flexie/extensie

 

 

ruptura de menisc

          Tratamentul kinetic:

Localizarea rupturii este unul din cei mai imortanti factori astfel:

        – Ruptura la nivelul marginii externe a meniscului se vindeca mai usor datorita faptului ca zona este mai bine vascularizata. Rupturile minore se pot vindeca singure doar cu o fasa elastica la nivelul genunchiului si repaus.

        – Ruptura meniscului in zona alba, zona care nu este vascularizata corespunzator nu se vindeca usor singura.Cand bucati din menisc plutesc in spatiul articular, poate sa apara “genunchiul blocat” sau alte simptome

        Pentru recuperare este recomandata terapia fizica pentru intarirea muschilor din jurul genunchului si la nivelul picioarelor, care ajuta la stabilizarea genunchiului. Pacientul trebuie sa aibe grija la alimentatie deoarece o crestere in greutate pune presiune pe genunchi.

        Exercitiile de kinetoterapie reprezinta un tratament eficient pentru pacientii cu degenerare de genunchi, si au scopul de a imbunatati functia genunchiului si de a limita durerea articulatiei.

        Obiectivele urmarite sunt:

– recastigarea controlului genunchiului

– controlul durerii si inflmatiei

– restabilirea flexibilitatii

– restabilirea functiei musculare

– optimizarea coordonarii neuromusculare

Bună! Ai întrebări?