Ortopedie si Traumatologie

Ortopedie

 

Ortopedia și traumatologia este specialitatea chirurgicala care se ocupă cu depistarea, diagnosticarea, tratarea și recuperarea afecțiunilor congenitale și dobândite, traumatice și netraumatice, ale aparatului locomotor.

Ortopedul  tratează boli şi defecte ale sistemului musculo-scheletice. Gama de boli care tratează medicul ortoped include patologii congenitale, defecte ale sistemului osos, complicaţii în urma bolilor infecţioase, traume cronice şi primare, precum şi consecinţele după trauma şi boli ale sistemului osos. În plus, ortopedul  tratează boli profesionale asociate cu tulburări ale  sistemului musculo-scheletic.

Tratamentul are în vedere reabilitarea funcției afectate, cât mai curând și cât mai complet posibil.

Problemele de tip ortopedic pot debuta de la cea mai fragedă vârstă. O durere de mușchi sau articulații resimțită intermitent sau permanent pe intervale mai lungi de o săptămână, umflăturile persistente, vânătăile, micile accidente casnice, durerile cronice articulare sau osoase, uzura și degenerarea produse de vârstă, toate intră în raza de competență a specialistul ortoped.

Patologiile pentru care un pacient se adresează unui medic ortoped sunt:

 

    • Uzura articulara: artroza la nivelul soldului,genunchiului sau a umarulu
    • Plângeri cu privire la o proteza articulara: de exemplu durere, rigiditate sau instabilitate;
    • Dureri la nivelul mușchilor, tendoanelor sau meniscurilor genunchiului. De exemplu o ruptură musculară, sau la nivelul meniscurilor genunchiului sau o leziune la nivelul mușchilor umărului;
    • Dureri de spate, în unele cazuri cu iradiere către brațe sau picioare.
    • Deformări locale precum: hallux-valgus (cunoscut și ca „monturi” la nivelul halucelui), modificări la nivelul musculaturii (lipoame);
    • Dureri osoase ce pot indica o patologie oncologică precum: osteocondrom, tumoră cu celule gigante, osteosarcom, condrosarcom sau sarcomul Ewing.
Bună! Ai întrebări?