Entorsa – leziune a articulatiei

          Entorsa reprezinta o leziune traumatica a unei articulatii provocata de o miscare brusca si puternica a acesteia, leziune in urma careia se produce intinderea sau ruperea ligamentelor la nivelul articulatiei. Oasele nu părăsesc articulaţia. În urma traumatismului suferit, ligamentele suferă leziuni microscopice sau se pot rupe în totalitate.

            Simptome entorsa

 – umflarea rapida insotita de modificarea culorii pielii

 – durere si sensibilitate in zona afectata

 – alterarea functiei unei articulatii

 – senzatia de instabilitate

 – dificultate in utilizarea articulatiei

 – un sunet ca o pocnitura

Entorsa

Tipuri

            In functie de gravitate, entorsele sunt de mai multe feluri

  1. Entorsa usoara- este atunci cand fibrele ligamentare se supraintind sau se rup usor. Nu exista umflatura sau aceasta este mica. O entorsa usoara poate sa sustina greutatea 24 de ore si va fi complet vindecata dupa 2 saptamani.
  2. Entorsa moderata- apare cand fibrele ligamentelor se rup, dar fara ruperea lor completa. Sensibilitatea si durerea sunt moderate ca intensitate si poate prezenta un grad de umflare si colorare a zonei.
  3. Entorsa severa- apare cand unul sau mai multe fibre ligamentare se rup complet, zona este dureroasa, colorata si umflata. Pacientul in cauza nu poate misca articulatia normal si mobilitatea este redusa.
           Tratament             Pentru entorsele minore se recomanda” – repaus – evitarea activitatilor solicitante care produc replica patek phillipe durere sau umflare, esential pentru vindecarea tesuturilor din zona afectata – protectie – imobilizarea zonei pentru a produce vindecarea. Se recomanda utilizarea benzilor elastice, atele, carje sau baston daca este nevoie.
Entorsa

– gheata – pentru a reduce inflamatia si a scadea durerea sau spasmul muscular

– ridicarea membrului afectat deasupra nivelului inimii pentru a reduce edemul

            Se pot utiliza antiinflamatoare, analgezice pentru a reduce inflamatia si a scadea durerea.

            Se recomanda kinetoterapie si un program kinetic adecvat pentru a intari musculatura. Exercitiile fizice mai ales cele de stabilitate, exeritii pentru a creste forta musculaturii slabite.

Bună! Ai întrebări?